środa, 23 maja 2018

Wegańskie czekoladowe LAVA CAKES

Kto od czasu do czasu nie ma ochoty na coś słodkiego, czekoladowego, na coś co ma za dużo kalorii i wcale nie jest najzdrowsze?
No przyznajcie się 😜 chyba takiej osoby na świecie nie ma 😜
Oczywiście dotyczy to także wegan. Przy czym my, weganie mamy troszkę utrudnioną sytuację, bo kiedy każdy mięsożerca po prostu pójdzie do sklepu lub piekarni i wybierze sobie ciastka, budyń czy czekoladę, my możemy przeszukać cały sklep i nie znajdziemy niczego, co nie zawierałoby mleka albo jajek... nie będę nawet pisać o jakości słodyczy kupowanych w sklepach bo to zupełnie inna historia.
W każdym razie, jeśli akurat męczy was ochota na coś słodkiego, znaleźliście się we właściwym miejscu, bo oto ja, niczym wasza superbohaterka przynoszę wam przepis na chyba najlepszy wegański deser świata 😁, którego przygotowanie jest bardzo proste i trwa tylko kilka minut.


Ladies and Gentelmen!
Przedstawiam wam przepis na wegańskie babeczki Lava cakes ze wspaniałą lejącą się czekoladą w środku:

Składniki na 6 porcji:


  • 100 g mąki (może być pszenna albo orkiszowa, najlepiej gładka)
  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 200 g gorzkiej wegańskiej czekolady - ja używam 70 %
  • 100 g rafinowanego oleju kokosowego
  • Trochę mleka roślinnego
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 100-150 g cukru trzcinowego (albo innego słodzidła)
  • Olej i kakao do natłuszczenia i posypania foremek
  • Sos malinowy: 250 g malin (mogą być mrożone), 50 g cukru
  • kilka malin do ozdoby
Przygotowanie
  1. Olej kokosowy wraz z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dokładnie wymieszać i przestudzić
  2. Banany, cukier i aromat rumowy utrzeć blenderem na gładką masę
  3. Przelać masę czekoladową do miski, dodać mąkę i dokładnie wymieszać
  4. Następnie dodać banany utarte z cukrem i odrobinę mleka - wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
  5. Jeśli ciasto będzie się za bardzo ciągnąć, dodać jeszcze mleka - ciasto ma przypominać gęste ciasto naleśnikowe.
  6. Kokilki wysmarować olejem i wysypać kakao.
  7. Wypełnić je do około dwóch trzecich wysokości
  8. Piec 12-13 minut w piekarniku rozgrzanym na 220 stopni.
  9. Podawać ciepłe z sosem malinowym lub np. wiśniowym 😈
Sos malinowy:
Cukier roztopić w odrobinie wody, dodać maliny i dusić do momentu, kiedy będą one rozgotowane. następnie przecedzić przez gęste sitko. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz