wtorek, 22 maja 2018

Wegański gulasz węgierski z mięsa sojowego

We wcześniejszym poście podałam przepis na przepyszny wegański czeski knedlik drożdżowy, a jak wiadomo, taki knedlik najlepiej smakuje z wybornym sosem: warzywnym, pieczeniowym albo... gulaszem węgierskim. I na to ostatnie właśnie skusiłam się robiąc knedlik.

Mam w domu zapasy mięsa sojowego i stwierdziłam, że właśnie ono będzie najwłaściwsze do przygotowania takiego gulaszu. Oczywiście największy problem widziałam w namoczeniu samej soi, ponieważ nie potrafiłam sobie wyobrazić mojego gulaszu o charakterystycznym posmaku Vegety po gotowaniu soi w bulionie warzywnym (nawet jak nie użyję gotowego, a gotuję wywar sama, to ciągle soję czuć, jakby była z Vegetą). A ponieważ w mięsnym gulaszu jest dużo różnych przypraw, a mięso przechodzi nimi podczas gotowania, to zdecydowałam się właśnie na opcję wywaru z przypraw. Dzięki temu powstał przepyszny gulasz, który można zjeść jako gęstą zupę z pieczywem, lub, tak jak w moim przypadku jako sos z knedlikiem :)

Składniki na 4-5 porcji:

Marynata do mięsa sojowego:

  • ok. 2 litry wody
  • 1 łyżeczka soli, 2 szczypty kolendry mielonej, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka tymianku, szczypta curry, trochę pieprzu cayenne (w zależności od tego, jak ostre lubicie), 5 sztuk pieprzu w kulkach, 1 średni liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki jałowca, sos sojowy do smaku
Gulasz:
  • Kostki sojowe - 100 g
  • Cebula - 2 średnie sztuki
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Świeża papryka - 1 sztuka
  • Pomidor - 2 sztuki
  • Mąka do zagęszczenia - 2 łyżki
  • Piwo - pół butelki - 250 ml
  • Przecier pomidorowy - 2 łyżki
  • Przyprawy: papryka słodka, pieprz cayenne albo chilli, sól, kminek mielony, pieprz czarny
Przygotowanie:

  1. Przygotujemy mięso sojowe: wszystkie składniki marynaty włożymy/wsypiemy/wlejemy do garnka i gotujemy przez 15 - 20 minut. Następnie odcedzamy wywar od przypraw do innego garnka i w wywarze tym gotujemy soję przez 10-15 minut. Mięso odcedzamy i wyciskamy z niego nadmiar wody.
  2. W rondelku zeszklimy pokrojoną w niewielką kostkę cebulę oraz jeden pokrojony ząbek czosnku. Do cebuli z czosnkiem dodajemy mięso i zarumieniamy je. 
  3. Przyprawiamy papryką i chilli i jeszcze chwilkę smażymy cały czas mieszając, aby papryka nie spaliła się (jak się spali, to gulasz będzie gorzki).
  4. Dodajemy pokrojoną w niewielką kostkę paprykę oraz obrane, pokrojone pomidory (można użyć z puszki).
     
  5. Po chwili dodajemy wody - tyle, aby wszystkie składniki były zanurzone.
  6. Przyprawiamy solą i kminkiem i dusimy pod przykryciem około godziny, dopóki warzywa się nie rozgotują.
  7. Następnie do gulaszu dodajemy piwo, przecier pomidorowy, troszkę pieprzu i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz wciskamy resztę czosnku.
     
  8. Gotujemy jeszcze 15 minut bez przykrycia.
  9. W małej ilości wody rozpuszczamy mąkę o powoli wlewamy do gulaszu cały czas mieszając.
  10. Gotujemy jeszcze chwilkę cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
  11. Podajemy z knedlikiem (można też z ugotowaną kaszą, makaronem - z czymkolwiek 😉)


!!! Tip: W pkt. 5 można dodać więcej wody i wrzucić 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce. Wtedy gulaszu nie zagęszczamy mąką i podajemy jako zupę z pieczywem 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz