czwartek, 24 maja 2018

Tofucznica z zielonymi szparagami

Dziś Wam przedstawiam danie idealne na kolację, ponieważ jest lekkie i proste, a za razem pyszne.
Chodzi o tofucznicę, czyli wegańską wersję jajecznicy, wykonaną z tofu.



Składniki:

  • 120 g miękkiego tofu
  • 200 g zielonych szparagów
  • łyżka oleju kokosowego rafinowanego (albo innego)
  • łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki czarnej soli
  • sól, pieprz
Wykonanie:

  1. Szparagi umyć i oczyścić ze zdrewniałych końcówek
  2. Pokroić na ok. 2 centymetrowe odcinki,
  3. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut.
  4. W miseczce wymieszać tofu z czarną solą, płatkami drożdżowymi i pieprzem (można dodać ulubione zioła, np. szczypiorek)
  5. Ugotowane i odcedzone szparagi przełożyć na patelnię lub do rondelka z rozgrzanym olejem i podsmażyć.
  6. Dodać przyprawione tofu.
  7. Podsmażać na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż składniki się połączą, a my zyskamy konsystencję jajecznicy.
  8. Tofucznicę przekładamy na talerz i polewamy skwarkami z wędzonego tofu.

Skwarki z wędzonego tofu

- Wędzone tofu
- Olej kokosowy rafinowany

Tofu kroimy na malutkie kosteczki (ok. 0,5 cm). W rondelku rozgrzewamy większą ilość oleju kokosowego tak, aby po wrzuceniu tofu, było ono praktycznie całe zanurzone w oleju. Wrzucamy tofu i smażymy co jakiś czas mieszając, aż stanie się chrupiące. 

Taki "smalec" można wykorzystać do polania klusek lub pierogów lub innych potraw, ale także jako dodatek do innych dań lub zup, do których dodaje się roztopioną słoninkę - np. do duszonej kapusty :) 

SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz